Waar bevallen?

Er bestaan in Vlaanderen verschillende opties om je kindje ter wereld te brengen.

Bevallen in het ziekenhuis heeft verschillende mogelijkheden. Je kan zowel je gynaecoloog of je vroedvrouw volgen naar de ziekenhuizen waar hij/zij mee samen werkt.
Na de bevalling in eht ziekenhuis kan je nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven samen met je baby. Ook kan je binnen de 24 uur na de geboorte van je kindje naar huis gaan, poliklinisch bevallen. Wordt je graag begeleid tijdens de bevalling door een vroedvrouw die ook je zwangerschap opvolgde in het ziekenhuis, kan je specifiek op zoek gaan naar een vroedvrouw die dit doet. 
Je kan ook beroep doen op een vroedvrouw die je thuis komt begeleiden bij de arbeid en bevalling.
Beval je liever niet thuis maar ook niet in het ziekenhuis, kan je terecht in een geboortehuis bij jou in de buurt.
Wil je hierover graag meer info kan je steeds opzoek gaan naar een vroedvrouw of kom langs in onze infowinkel.

Weet wel dat de meeste van deze mogelijkheden  enkel mogelijk zijn indien je zwangerschap vlot verloopt en er geen problemen verwacht worden tijdens de bevalling.

Ook als je door de gynaecoloog opgevolgd wordt tijdens de zwangerschap en onder zijn/haar verantwoordelijkheid je kindje op de wereld gaat zetten, kan je best op zoek gaan naar een vroedvrouw.  De ligdagduur in het ziekenhuis wordt ingekort. Vroedvrouwen in het ziekenhuis kunnen niet dubbel zo snel alle info geven die je wenst. Niet erg! Kraamzorg, de zorg die je van een vroedvrouw en/of een kraamverzorgende krijgt, de eerste weken na de bevalling, is voor iedereen. Deze zorg en hulp brengt de zo nodige rust, zodat je de tijd krijgt om terug je evenwicht te vinden.
Mutualiteiten en hospitalisatieverzekeringen betalen dit meestal grotendeels terug.

Meer weten over een normale bevalling? Lees ook de aanbevelingen van het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorgFederaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg.