Skip to main content

Voor ouders

Ander aanbod

Bij oefentherapeut Pien Bongers kan je terecht voor pre- en postnatale oefen- en bekkentherapie en zwangerschapsmassages. 

Pien is een erkend Cesar oefentherapeut (gelijk aan master kinesitherapie), bekkenbodemtherapeut, pilatesleerkracht, sportmasseur en ergocoach.

Pre- en postnatale oefen- en bekkentherapie

Je krijgt een individuele begeleiding die gericht is op 

  • het aanleren van de juiste houding en beweging
  • oefeningen om tijdens en na de zwangerschap klachten van bekken, bekkenbodem en rug te voorkomen, verminderen en te verhelpen

Zwangerschapsmassages

Je krijgt een ontspannende en bloedcirculatie-stimulerende massage van de rug en nek- en schoudergordel. Een zwangerschapsmassage kan vanaf 14 weken tot de laatste dag van de zwangerschap. Ook na de bevalling is een postnatale massage een ontspannende, deugddoende verwennerij!

Tarief: 60 euro voor een massage van 1 uur

Je kan een afspraak maken met Pien via het nummer 0474 32 11 35 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Oefenbaby

Heb je een kinderwens, maar word je niet zwanger? Heb je vragen over het ouderschap of twijfel je of je (nog) wel een kindje wil? Wij staan klaar om naar jou te luisteren. Maak gerust een afspraak!

Je kan bij ons een real care baby of oefenbaby ontlenen en ontdekken wat het voor jou betekent om dag en nacht voor een baby te zorgen.

Ook voor het uitlenen van een zwangerschapsbuik kan je bij ons terecht.

Wat is een real care baby?

Een real care baby is een pop die op willekeurige tijdstippen om aandacht en zorg vraagt. De oefenbaby huilt, heeft fles- of borstvoeding nodig of een propere luier, moet af en toe een boertje laten en wil getroost en gewiegd worden. Net echt.

We lenen de real care baby uit in samenwerking met Fara. Meer informatie en filmpjes over de real care baby vind je op hun website.

Waarom zou je een oefenbaby ontlenen?

Door enkele dagen en nachten voor een oefenbaby te zorgen, ontdek je welke invloed een baby heeft op je dagelijkse leven.

  • Hoe voelt het om dag en nacht voor een baby te zorgen?
  • Wat vind je fijn, en wat vind je minder prettig?
  • Wat verloopt er vlot en waar loop je tegenaan?
  • Hoe ga je om met het huilen?
  • Wanneer kan je hulp gebruiken?
  • Wie kan je helpen?

Met deze inzichten kan je je beter voorbereiden op de komst van je kindje, of inschatten of je al toe bent aan het ouderschap.

Een oefenbaby is geen test die bepaalt of jij een bekwame ouder bent of niet. Het gaat enkel om de ervaringen die je opdoet. Tijdens een open gesprek voor- en achteraf, horen we graag hoe het voor jou was.

Heb je na de ontlening nog vragen, dan zoeken we je graag met jou verder naar gepaste ondersteuning.

Wie kan een oefenbaby ontlenen?

We lenen de real care baby uit aan

  • Vrouwen en gezinnen die graag willen ontdekken hoe het is om voor een baby te zorgen voordat ze zwanger zijn.
  • Zwangere meisjes en vrouwen die willen oefenen.
  • Scholen, in het kader van ervaringsgericht leren. Voor leerlingen uit de laatste graad van het middelbaar hebben we een bijzonder real care baby project voor het schooljaar 2023 - 2024 én 2024-2025. We nemen hen mee in de impact van het ouderschap op je leven en de eerste duizend dagen van een baby.
  • Specifieke projecten. We bespreken dit per case.

Hoe kan je een oefenbaby ontlenen?

  1. Heb je eerst graag wat meer praktische informatie? Stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op het telefoonnummer 03 238 11 00.
  2. Wil je graag aan de slag? Maak een afspraak voor een voorbespreking. Het ontlenen van een oefenbaby vraagt een oprecht engagement en we trekken dan ook graag de nodige tijd uit om je goed te informeren. Een afspraak maken kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het telefoonnummer 03 238 11 00.
  3. Tijdens de voorbespreking leggen we je uit hoe de baby werkt en oefenen we samen met jou. Daarna kan je de oefenbaby mee naar huis nemen en start jouw avontuur.
  4. Breng de real care baby of zwangerschapsbuik maximaal vijf dagen later terug. We blikken samen terug op jouw ervaringen.

Tarief

  • Individuele ontlening: 40 euro per baby of zwangerschapsbuik voor vijf dagen, met een voor- en nabespreking bij De Kraamvogel. We hanteren een sociaal tarief van 15 euro.
  • De betaling gebeurt na de voorbespreking, voordat je de oefenbaby mee naar huis neemt. Je betaalt contant een waarborg van 150 euro, die we meteen teruggeven als je de oefenbaby in dezelfde staat terugbrengt. Bij een sociaal tarief bespreken we de hoogte van de waarborg in onderling overleg.
  • Onderwijs en andere projecten: neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Huizen van het Kind

In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht met vragen over opvoeden en opgroeien, workshops of gewoon voor een gezellige babbel. Je vindt ze in (bijna) elke gemeente! 

In Antwerpen bundelen De Kraamvogel en de Huizen van het Kind hun expertise over zwangerschap, geboorte en kraamtijd. We hebben een gevarieerd en interessant aanbod voor alle jonge (aanstaande) ouders en kinderen.

Gratis spreekuur bij de vroedvrouw

Vroedvrouwen weten heel wat over zwangerschap en geboorte en geven je graag een antwoord op al je vragen. Daarom organiseren we in verschillende Huizen van het Kind in Antwerpen gratis spreekuren waar je terecht kan. Kom je graag eens langs? Op deze pagina vind je een overzicht van de spreekuren.

Gratis workshops over zwangerschap en geboorte

Wil je je graag samen met je partner voorbereiden op de bevalling? Ben je op zoek naar nuttige tips over je baby-uitzet? Twijfel je tussen borst- en flesvoeding? Geen idee hoe je op een goede manier kan omgaan met het onvermijdelijke slaaptekort als je kindje er is? De Kraamvogel organiseert samen met de Antwerpse Huizen van het Kind interessante en nuttige workshops waarvoor je je gratis kan inschrijven. Hier leer je handige vaardigheden en krijg je praktische tips van ervaren vroedvrouwen. 

Gratis leuke activiteiten voor jou en je kind(eren)

Op zoek naar leuke activiteiten om met je kindje te doen? Neem dan zeker een kijkje in het ruime aanbod! Van zingen met je baby of peuter, samen met je kinderen je eigen badproducten maken, ouder- en kindyoga tot babymassage en een heus Legolab: je vindt zeker iets op jouw maat op deze pagina

Op zoek naar een Huis van het Kind buiten Antwerpen? Die vind je op deze pagina

Beslissingen maken

Bij een zwangerschap en bevalling gaan mensen vaak uit van een aantal veronderstellingen, zoals bevallen in het ziekenhuis waar je gynaecoloog werkt, een knip omdat de arts het zegt, of borstvoeding geven als beste keuze voor je kindje. 

Nochtans loont het de moeite om even stil te staan bij alle opties die er zijn - en dat zijn er heel wat - en om te ontdekken wat het beste bij jou en je gezin past. Waar, hoe en wanneer voel jij je het veiligst? Wat voelt er goed, wat niet? 

Weet dat je altijd het recht hebt om even een stapje terug te zetten, om vragen te stellen en om zaken in vraag te stellen. Wil je graag dat je andere kinderen bij de bevalling aanwezig zijn? Beval je liever thuis? Twijfel je tussen borst- en flesvoeding? Wil je graag weten wat er precies gebeurt als je bevalling wordt ingeleid? Stel je je vragen over een keizersnede?

De BRAINS-methode is een handige manier om keuzes te maken. Elke letter staat voor een aspect waarover je kan nadenken. 

B: Beweegredenen: welke voordelen heeft deze optie?

R: Risico's: welke risico’s of nadelen kan je bedenken?

A: Alternatieven: zijn er alternatieven voor het probleem? Bij elk alternatief kan je eventueel dezelfde vragen stellen.

I: Intuïtie: wat is mijn of ons gevoel erbij? Klopt deze optie naar mijn idee?

N: Niks doen: wat gebeurt er als we nu niets doen? Moet deze keuze ‘nu’ gemaakt worden? Hebben we nog bedenktijd?

S: Stilstaan: neem de tijd om na te denken en te overleggen. Heb ik nog vragen?

Je hebt recht op alle informatie om voor jezelf, je kindje en je gezin de juiste beslissing te kunnen maken. Stel je vragen of deel je zorgen dus zeker met je arts, vroedvrouw, of andere experten in je omgeving. 

Ben je op zoek naar iemand die mee met je nadenkt over welke keuzes bij jou passen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak een afspraak.

Babydragen

Na negen maanden knus in de buik heeft je kleintje nood aan nabijheid. Met een draagzak of draagdoek geef je je baby een gevoel van bescherming, warmte en rust.

Dragen bevordert de hechting tussen jou en je kind, je leert de signalen van je kindje sneller herkennen en je hebt je handen vrij.

Een draagdoek lenen

Niet zeker of je je baby wil dragen? Of welke draagdoek of draagzak goed bij jou past? Bij De Kraamvogel kan je een drager lenen en uittesten voordat je er zelf eentje koopt.

Een draagdoek kiezen

We hebben voorgevormde draagsystemen van Ergobaby, Manduca, Storchenwiege, Ruckeli en Mei Tai. Daarnaast zijn er ook geweven en rekbare draagdoeken en ringslings.

Tarief

5 euro per week of 10 euro per maand
Waarborg: 30 euro

Hulp bij babydragen

In de knoop met je draagdoek? Bij onze draagconsulent Fatiha kan je terecht voor de basisknoop buikdragen, informatie over een draagsysteem, en advies over de aankoop van een drager.

Praktisch

Een consult van een half uur kost 20 euro, voor een uur betaal je 40 euro

Neem gerust contact op met ons voor meer info. Dat kan op het nummer 03 238 11 00 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kan ook meteen een afspraak maken.

Zoek je een draagconsulent dichter in je buurt? Op deze website kan je zoeken op regio, specialisaties en taal.