Skip to main content

Geboortezorg

De eerste 1000 dagen

Dat de periode van conceptie tot 2 jaar belangrijk is, betwijfelt niemand meer. Het werkterrein van De kraamvogel situeert zich vooral in de eerste 400 dagen. Nu het concept gemeengoed is geworden, zijn er ook tegengeluiden te horen. Naast de boeken van Tessa Roseboom en Binu Singh, vind je ook het Strijdschrift - Systeemtheoretisch Bulletin.

In de provincie Antwerpen organiseerden talrijke zorgpartners zich, in afwachting van de Vroeg en Nabij nota, in het Collectief Eerste 1000 dagen. Tijdens een boeiende netwerkdag werden via Open Space aandachtspunten en mogelijke acties naar voor geschoven.

Het Collectief Eerste 1000 dagen bundelde de krachten met de stuurgroep Zorggarantie op provinciaal niveau in de Stuurgroep eerste 1000 dagen. Wil je mee aan tafel zitten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Perinatale geestelijke gezondheid

De Kraamvogel werkt nauw samen de collega's van Perinet, de crosslink referent jonge kind van PANGG0-18IMH, de collega's van Born in Belgium en de regionale partners van Kind en Gezin, aan de perinatale regionale zorgpaden en het belang van de eerste 1000 dagen.

De Kraamvogel is vaste partner in het perinataal multidisciplinair casusoverleg waar iedere perinatale partner hartelijk voor uitgenodigd wordt. 

Het ECK werkte mee aan de beleidsaanbevelingen van het Vlaams Expertisenetwerk Perinatale Mentale Gezondheid de voorloper van het huidige Perinet

De eerstelijnszones Noorderkempen, Voorkempen en Noord Antwerpen stelden een regionale versie van het perinataal zorgpad voor: van hokjesdenken naar een perinataal zorgpad. Wil je hieraan werken in jouw regio? Je bent welkom in één van de werkgroepen van Born in Belgium in jouw buurt.   

Ook voor individuele gezinnen zijn we er. Heb je nood aan een goed gesprek en wil je weten wie er dichter in jouw buurt woont? Je kan bij ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. terecht voor een "Zorgen en Twijfels" gesprek. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons gerust!

Parent Infant Mental Health

Infant Mental Health (IMH) of soms ook Parent Infant Mental Health (PIMH) gaat over het welbevinden van ouder en kind én de relatie tussen hen beiden. Het ontwikkelen van een goede hechting zorgt voor een stevige basis in het leven. De visietekst lees je hier. Je kan bij WAIMH VLaanderen terecht voor meer duiding. 

De Kraamvogel maakt deel uit van het provinciaal netwerk PANGG 0-18 IMH. Kijk eens naar de handige Wegwijsgids. Vanuit de Kraamvogel volgde een collega voor PANGG 0-18IMH de train-the-trainer IMH bij Nicole Vliegen en Yannic Verhaest om het IMH-gedachtengoed verder mee uit te rollen. 

Meer weten over IMH en 1001 kritieke dagen? We organiseren graag intervisie op maat van jouw organisatie of brengen de IMH mee bij een teamoverleg. 

Group Care

We werken aan een cultuuromslag in de geboortezorg en zetten in op het aanbieden van het opvolgen van je zwangerschap in groep. In België vertaalt Katrien Beekman en haar team het model van Centering Pregnancy en Centering Parenting in Group Care

Positieve gezondheid voor zwangeren

Het model van Machteld Huber rond positieve gezondheid zijn we erg genegen. Deze infographic is van KNOV, de Nederlandse organisatie van verloskundigen. Over het belang van positieve gezondheid voor zwangeren - niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel.