Skip to main content

Geboortezorg

De eerste 1000 dagen

Dat de periode van conceptie tot 2 jaar belangrijk is, betwijfelt niemand meer. Het werkterrein van De Kraamvogel situeert zich vooral in de eerste 400 dagen. Nu het concept gemeengoed is geworden, zijn er ook tegengeluiden te horen. Naast de boeken van Tessa Roseboom en Binu Singh, vind je ook het Strijdschrift - Systeemtheoretisch Bulletin.

Interfederaal plan geïntegreerde zorg GIZ

Vanuit Opgroeien kreeg de Kraamvogel de opdracht om samen met het team van Born in Belgium professionals in alle eerstelijnszones de uitrol van het GIZ te ondersteunen en mee te implementeren. De koppeling van zorg en welzijn in de geboortezorg staat hierin centraal. De tool BIB wordt gebruikt om in het pilootproject Kwetsbare Zwangeren elke zwangere te screenen. Vanuit opgepikte zorgnoden wordt een achterliggend zorgpad geopend. Nieuwe begrippen als zorgcoördinatie en prenataal casemanager worden samen met de Vlaamse en Federale overheden en de eerstelijnszones vorm gegeven. Praktische info en een laatste stand van zaken vind je op de website van het RIZIV of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Perinatale netwerken

Provinciaal netwerk

De Stuurgroep Eerste 1000 dagen bundelde de krachten met de stuurgroep Zorggarantie op provinciaal niveau in de Stuurgroep eerste 1000 dagen. Wil je mee aan tafel zitten? Mail ons

Referentieregio's

Voor de regio's Antwerpen, Mechelen en Turnhout is de ambitie dat we twee keer per jaar een online perinataal netwerk organiseren. We beogen met het perinataal lerend netwerk partners in het werkveld te verbinden, expertise te delen, indien nodig vorming aan te bieden op maat van de regio. We maken de verbinding met de regionale GGZ zorgpaden die in ontwikkeling zijn.

Samen met een aantal kernpartners informeren we jullie over bestaande initiatieven of projecten en blikken we vooruit naar wat er op ons afkomt. Denk hierbij aan de collega's van Born in Belgium, de Huizen van het Kind, de netwerken GGZ, Perinet, 1G1P, ELP, OverHoop, GIZ

Voor Antwerpen organiseren we dit samen met PANZA.

Voor Rivierenland ondersteunen we de intersectoraal medewerkers van Opgroeien.

Voor Kempenland zoeken we nog naar wie hier mee zijn of haar schouders wil onderzetten en op welke schaal dit best georganiseerd wordt.

Eerstelijnszones

Ook voor de zorgraden en stafmedewerkers van de eerstelijnszones(ELZ)  in de provincie Antwerpen willen we een wegwijzer zijn in de geboortezorg. In 2025 hebben we daarrond ook de formele opdracht van Opgroeien om als implementatiecoach in alle ELZ aan de slag te gaan. Voor de Vlaamse en de Federale overheden zijn de eerstelijnszones, de meso-structuren om het GIZ mee te implementeren. 

De Kraamvogel detacheert Veerle Decorte ook halftijds als coach voor OverHoop in 2025. Met dit project getrokken door de Koning Boudewijnstichting wil Vlaanderen gebiedsdekkend over alle eerstelijnszones een traject starten rond bewustzijn van wat vroegkinderlijk trauma is en de gevolgen ervan.

Huizen van het Kind

Tot onze kernopdracht hoort het delen van expertise met de Huizen van het Kind. Ieder Huis van het Kind moet zich ook verhouden tot de eerstelijnszone waarin het zich bevindt. Samenwerken met eerstelijnsactoren zorg en welzijn in het Huis van het Kind rond geboortezorg en hoe dit er kan uitzien? Zoek niet langer maar contacteer ons.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Perinatale geestelijke gezondheid

De Kraamvogel werkt nauw samen de collega's van Perinet, de crosslink referent jonge kind van PANGG0-18IMH, de collega's van Born in Belgium en de regionale partners van Kind en Gezin, aan de perinatale regionale zorgpaden en het belang van de eerste 1000 dagen.

De Kraamvogel is vaste partner in het perinataal multidisciplinair casusoverleg waar iedere perinatale partner hartelijk voor uitgenodigd wordt. 

Het ECK werkte mee aan de beleidsaanbevelingen van het Vlaams Expertisenetwerk Perinatale Mentale Gezondheid de voorloper van het huidige Perinet

De eerstelijnszones Noorderkempen, Voorkempen en Noord Antwerpen stelden een regionale versie van het perinataal zorgpad voor: van hokjesdenken naar een perinataal zorgpad. Wil je hieraan werken in jouw regio? Je bent welkom in één van de werkgroepen van Born in Belgium in jouw buurt.   

Ook voor individuele gezinnen zijn we er. Heb je nood aan een goed gesprek en wil je weten wie er dichter in jouw buurt woont? Je kan bij ons op afspraak terecht voor een "Zorgen en Twijfels" gesprek. Mail of bel ons gerust!

Parent Infant Mental Health

Infant Mental Health (IMH) of soms ook Parent Infant Mental Health (PIMH) gaat over het welbevinden van ouder en kind én de relatie tussen hen beiden. Het ontwikkelen van een goede hechting zorgt voor een stevige basis in het leven. De visietekst lees je hier. Je kan bij WAIMH VLaanderen terecht voor meer duiding. 

De Kraamvogel maakt deel uit van het provinciaal netwerk PANGG 0-18 IMH. Kijk eens naar de handige Wegwijsgids. Vanuit de Kraamvogel volgde een collega voor PANGG 0-18IMH de train-the-trainer IMH bij Nicole Vliegen en Yannic Verhaest om het IMH-gedachtengoed verder mee uit te rollen. 

Meer weten over IMH en 1001 kritieke dagen? We organiseren graag intervisie op maat van jouw organisatie of brengen de IMH mee bij een teamoverleg. 

Group Care

We werken aan een cultuuromslag in de geboortezorg en zetten in op het aanbieden van het opvolgen van je zwangerschap in groep. In België vertaalt Katrien Beekman en haar team het model van Centering Pregnancy en Centering Parenting in Group Care

Positieve gezondheid voor zwangeren

Het model van Machteld Huber rond positieve gezondheid zijn we erg genegen. Deze infographic is van KNOV, de Nederlandse organisatie van verloskundigen. Over het belang van positieve gezondheid voor zwangeren - niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel.