FAQ's : Veelgestelde vragen
Zit je met een vraag? Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen rond zwanger worden en zijn, de bevalling en geboorte, kraamtijd, je baby, de eerste 1000 dagen en je welbevinden, en kinderwens.
De Kraamvogel organiseert voor de Huizen van het Kind Antwerpen, in samenwerking met de partners van het Huis, het aanbod rondom de geboorte. Vind je jouw vraag niet terug? Blijf niet langer zoeken of wachten op antwoord:
Je kan ons elke werkdag bellen op 03 238 11 00 tussen 9u00 en 16u00. Je kan ons ook een mailtje sturen op
We organiseren graag een videobelmomentje met jou (en je partner) tijdens de kantooruren als je daar behoefte aan hebt.
Je kan in De Kraamvogel gratis maar wel op afspraak terecht met al je vragen. Daarnaast kan je ook in de verschillende Huizen van het Kind van de Stad terecht tijdens het spreekuur zwanger en geboorte. Ook hier betaal je niets voor de informatie. Volg ons op Instagram.
Heb je andere zorg nodig? Dan kijken we samen met jou welke hulp of mogelijkheden er allemaal voorhanden zijn.
Je kan als student niet inschrijven voor de workshops die we organiseren voor jonge ouders. Studenten die bij ons stage lopen kunnen wel deelnemen. In de Huizen van het Kind van de Stad Antwerpen kan je ook niet deelnemen aan een workshop. Daar kunnen de studenten die daar stage lopen bij de verschillende organisaties wel deelnemen in overleg met ons. Ook voor de online sessies blijft dit gelden.
Kijk naar de afspraken die we gemaakt hebben met jouw Hogeschool of opleiding en die je op het digitaal leerplatform van de school terug vindt.
Voor professionals en studenten bieden we interessante workshops aan. Een overzicht vind je op de vormingskalender. Het spreekt vanzelf dat je je hiervoor wel kan inschrijven. Voor de studentenworkshops is er geen korting. Een overlegmoment is geen bijscholing.
Wil je op de hoogte blijven van onze werking, dan kan je je aanmelden voor de nieuwsbrief (onderaan op de homepagina).
Infofiche Huis van het Kind Antwerpen
Alle Huizen van het Kind Antwerpen werken liefst op afspraak.
Woon je niet in Antwerpen? Vind hier de contactgegevens van het Huis van het Kind in jouw buurt.
Heb je vragen rondom de periode van de geboorte,
Bespreek met je vroedvrouw of het nodig is je baby te wegen. Vaak concentreren we ons op het gewicht, maar er zijn ook andere dingen die kunnen vertellen hoe jouw baby het stelt. Let op natte luiers, hoe goed in zijn vel lijkt je baby zich te voelen enz.
Maak je je zorgen of is gewichtsopvolging medisch nodig, dan kan de eerstelijnsvroedvrouw thuis het gewicht komen opvolgen. Je kan een vroedvrouw vinden op www.vroedvrouw.be. Ook bij Kind en Gezin kan je kosteloos het gewicht van je kindje laten opvolgen.
Ben je gewoon benieuwd en wil je toch creatief aan de slag wil gaan? Je kan een bakvorm met tetradoek op een keukenweegschaal leggen. Disclaimer: Dit valt niet onder opvolgen! Let altijd op de veiligheid en stabiliteit van deze constructie.
Een andere methode is met je baby op een personenweegschaal gaan staan en direct er na zonder baby. Het verschil geeft een schatting van het gewicht van je baby, maar is niet nauwkeurig.
Om het minste huilbuien, je neerslachtig of je boos voelen zonder dat je weet waarom. Niet goed slapen of te veel slapen, geen eetlust of eender wat in jouw mond stoppen? Jouw draai niet vinden in het moederschap of vaderschap? Geen interesse in jouw baby of je wanhopig afvragen wat je met dit kind aanmoet? Liever gaan hardlopen dan de nabijheid van jouw vrouw of kind verdragen? Ronduit donkere of zwarte gedachten?
Nood aan persoonlijk advies? Je kan met jouw vroedvrouw (video)bellen of met ons. En We zoeken ook graag met jou verder als het te moeilijk is, wie je op welke manier verder helpt.
Indien je vragen hebt rond je de keuze van de voeding, dan kan je steeds terecht bij je vroedvrouw. Neem gerust contact op. Je kan een vroedvrouw vinden op www.vroedvrouw.be
Neem gerust ook een kijkje op de site van La leche league. Ook hier kan je je vragen via chatfunctie stellen.
Corona is de wereld nog niet uit. Hier zijn een aantal algemene tips die gelden voor alle virussen in het griepseizoen.
- 1. Blijf thuis als je ziek bent
- 2. Was regelmatig je handen
- 3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
- 4. Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte
Bespreek met de arbeidsgeneeskundige dienst of je moet blijven werken in de sectoren die niet kunnen telewerken.
Hou je aan de regel om voldoende afstand te bewaren.
Hou moed! Heb je een luisterend oor nodig of weet je het even niet meer: bel of
Indien je vragen hebt rond je borstvoeding, kan je steeds terecht bij je vroedvrouw. Neem gerust contact op. Je kan een vroedvrouw vinden op www.vroedvrouw.be
Neem gerust ook een kijkje op deze sites: www.Lalecheleague.be (hier kan je je vragen via chatfunctie stellen) en www.borstvoeding.com.
Ook via sociale media kan je aansluiten bij verschillende groepen over borstvoeding. Typ in de zoekbalk van Facebook de zoekterm ‘borstvoeding’ in en kies een groep die bij je past.
Praat over jouw verwachtingen, over hoe je je voelt en blijf niet alleen malen in jouw hoofd. Spreek er met jouw vroedvrouw en huisarts over.
Contacteer ons voor een "Zorgen en twijfels" gesprek en we bekijken wie er jou best verder kan helpen.
Indien je een afkolfapparaat nodig hebt, neem dan contact op met je vroedvrouw en/of apotheker in de buurt.
Binnenkort zou de CM ook starten met een thuisleverdienst voor kleine toestellen.
Indien je vragen hebt rond je borstvoeding en kolven, kan je steeds terecht bij je vroedvrouw. Neem gerust contact op. Je kan een vroedvrouw vinden op www.vroedvrouw.be
In jouw hoofd zie je het al helemaal voor je. Alleen valt nooit te voorspellen hoe je uiteindelijk bevalt. Weet dat de vroedvrouwen in de eerstelijn en in de ziekenhuizen gewoon voor je klaar staan. Bespreek met je vroedvrouw en arts hoe jij de dingen ziet.
Iedereen ondervindt elke dag stress. Zonder een portie gezonde stress komen we niet door het leven van alledag. Het woord stress heeft echter een negatieve bijklank. Iedereen heeft de mond vol van de eerste 1000 dagen. Maar wat als ik me helemaal niet goed voel? Heb ik het dan ineens verknoeid als ouder? Lees het artikel "ouders mogen struikelen" van Sofia Vanneste van de Moeder Baby eenheid van PC Bethaniën.
Bevallen in het ziekenhuis
- Je kan bevallen met een gynaecoloog. In dat geval volg je je gynaecoloog naar het ziekenhuis waar hij of zij mee samenwerkt.
- In sommige ziekenhuizen kan je je bevalling laten begeleiden door een zelfstandige vroedvrouw. De vroedvrouw komt dan naar je thuis wanneer de weeën beginnen om het eerste stuk arbeid thuis te begeleiden. Zo kan je nog een tijdje in je vertrouwde omgeving blijven. Als het tijd is om naar het ziekenhuis te vertrekken, gaan jullie daar samen met de vroedvrouw naartoe. Je bevalt dan in het ziekenhuis onder begeleiding van de vroedvrouw. Mochten er zich tijdens de arbeid of bevalling onvoorziene problemen voordoen, dan wordt de gynaecoloog (van wacht) verwittigd. Wil je weten in welke ziekenhuizen dit een mogelijkheid is? Kom gerust eens langs voor meer informatie.
Na de bevalling kan je samen met je baby een paar dagen in het ziekenhuis blijven of je kan poliklinisch bevallen. Dan ga je binnen de 24 uur na de geboorte samen naar huis.
Thuis bevallen
Je kan ook beroep doen op een vroedvrouw die je thuis komt begeleiden bij de arbeid en bevalling. Tijdens je weeën word je door de vroedvrouw begeleid en wanneer je bijna gaat bevallen, komt er een tweede vroedvrouw bij om te assisteren bij de geboorte.
Na de geboorte dient de vroedvrouw de eerste zorgen toe aan jou en je pasgeboren baby. De volgende dagen komt hij of zij elke dag langs om jullie verder op te volgen.
Bevallen in een geboortehuis
Beval je liever niet thuis, maar ook niet in het ziekenhuis, dan kan je terecht in een geboortehuis bij jou in de buurt. Wil je hierover graag meer info, kom dan gerust eens langs
Weet dat een bevalling thuis of in een geboortehuis enkel mogelijk is indien je zwangerschap vlot verloopt en er geen problemen verwacht worden tijdens de bevalling.
Wat wij hoe dan ook iedere vrouw toewensen: een vroedvrouw en een kraamverzorgende!
Jazeker. Je vindt in onze bib ook een heleboel boekjes om jouw oudere kinderen voor te bereiden op de komst van de baby!
Uiteraard. Ken je eigenlijk al jouw keuzes? Bespreek met je vroedvrouw, gynaecoloog of ons wat de mogelijkheden dan zijn.