Skip to main content

KANSarmoede(r)

Baby poppen in etalage

Kinderen die geboren worden in een kansarm gezin lopen meer kans om hun leven te starten met een zwakkere gezondheid en om in de vicieuze cirkel van kansarmoede te blijven. De periode voor en vlak na de geboorte is dan ook het uitgelezen moment om de gezinscontext te verkennen en desgewenst te versterken.

Met onze deelwerking Kansarmoede(r) geven we expliciet aandacht aan de noden van (toekomstige) ouders in situaties van armoede en bijkomende kwetsbaarheden. Heb je vragen over kansarme zwangeren en prille ouders? Wij helpen je verder. 

Netwerk zwangerschap in armoede

Mensen in kansarmoede of kwetsbare situaties komen extra obstakels tegen als ze zwanger of ouder worden. Samen met andere partners streeft De Kraamvogel naar een kwalitatieve en tijdige gezondheidszorg voor iedereen. Hieruit werd in 2013 het netwerk PANZA geboren, het Perinataal Antwerps Netwerk Zwangerschap in Armoede. PANZA brengt verschillende bestaande organisaties samen waardoor ze gemakkelijker kunnen samenwerken en kansarme gezinnen beter geholpen worden. 

Ben je als zorgprofessional op zoek naar de juiste informatie om iemand te helpen? Onze flowcharts wijzen je de weg. Houd je graag de vinger aan de pols? Schrijf je in voor de PANZA-nieuwsbrief.  Heb je een vraag waarop je het antwoord niet vindt? Contacteer ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Prenataal casemanager

Door de sluiting van de prenatale steunpunten hadden zwangeren zonder papieren geen tijdige toegang tot medische zorg. De Stad Antwerpen, sociaal centrum 't Plein, de ziekenhuizen van het ZAS en Helixnetwerk, Kind en Gezin en De Kraamvogel vroegen en kregen overgangsmiddelen voor een prenataal casemanager. Delphine Mahieu organiseert een zorgteam rond elke zwangere. Wat je moet doen als je een zwangere ontmoet waarvan je vermoedt dat ze geen wettig verblijf heeft, vind je in de flowchart op PANZA.

Origine: kosteloze vroedvrouwenzorg voor moeders in een zeer kwetsbare positie

Vrouwen zonder wettig verblijf en met onvoldoende eigen financiële middelen moeten het ziekenhuis na de bevalling soms al na een paar uur verlaten, vaak zonder nazorg thuis. In 2011 zijn wij gestart met het project Origine om kosteloze zorg door vroedvrouwen aan huis te kunnen aanbieden aan deze kwetsbare moeders. 

Via De Kraamvogel worden ze op voorhand gelinkt aan een eerstelijnsvroedvrouw. Zo krijgen moeder en baby na de geboorte zorg aan huis. Origine wordt volledig gedragen door giften en is enkel mogelijk dankzij de vroedvrouwen die het project mee vormgeven. 

Jij kan Origine steunen door een financiële gift. Dankzij het Fonds Vrienden van De Kraamvogel,  opgericht door bevriende filantropen en beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ontvang je een attest zodat jouw gift fiscaal aftrekbaar is: de Belgische giften vanaf €40 per jaar aan de Stichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45% op het werkelijk gestorte bedrag (art. 145/33 WIB). 

Als je giften verzamelt naar aanleiding van een speciale gebeurtenis zoals een huwelijk, geboorte, verjaardag,… en je krijgt graag een overzicht van wie je een gift deed: laat het ons op voorhand weten (vóór de eerste gift). Wij vragen dan aan de Koning Boudewijnstichting een speciale code die je kan doorgeven aan jouw schenkers. Als ze die vermelden bij hun gift, kunnen wij je de lijst bezorgen.

Pamperbank

De pamperbank verdeelt luiers aan ouders die het financieel moeilijk hebben.

Heb je thuis nog ongebruikte luiers liggen? Breng ze naar de pamperbank. Je maakt er heel wat Antwerpse ouders blij mee! In De Kraamvogel staat een inzamelbox. Ook op andere plaatsen in Antwerpen kan je ze binnen brengen.

Heb je het zelf financieel moeilijk? Neem contact op met het Huis van het Kind in je wijk om te horen hoe je luiers kan krijgen. De verdeling gebeurt via sociale partners zoals Welzijnsschakels of sociale kruideniers.