Eid Mubarak! Fatiha's recept voor Marokkaanse dadelkoekjes en muntthee
Eid Mubarak!
Vandaag is het Suikerfeest, en ook onze collega's Fatiha en Asma vieren mee. Zoals elk jaar verwende Fatiha ons met een hele lading zelfgebakken koekjes. Dit jaar deelt ze het recept van haar dadelkoekjes en verse muntthee ook graag met jullie. Fijn Suikerfeest aan wie dit viert!
Marokkaanse dadelkoekjes
Deze dadelkoekjes zijn voor vele Marokkaanse gezinnen onmisbaar met het Suikerfeest (Eid al fitr). De koekjes zijn gevuld met dadels en ze zijn zo lekker. Ik ben er vrij zeker van dat je ze niet kunt weerstaan!
Ingrediënten voor het deeg (±50 koekjes):
o 300 gr bloem
o 150 gr (gesmolten) boter
o 100 gr suiker
o 2 eetlepel oranjebloesemwater (om te kneden)
Vulling:
o 250 gr dadels of kant en klare dadelpasta
o 2 eetlepels gesmolten boter
o 1 eetlepel oranjebloesemwater
o 1 theelepel kaneel
o 1 eetlepel poedersuiker
Extra:
o Poedersuiker
Bereiding:
Meng voor het deeg de bloem, boter, suiker en oranjebloesemwater tot een zacht en soepel deeg en laat een kwartier in de koelkast rusten.
Meng voor de vulling de dadelpasta, kaneel, oranjebloesemwater en gesmolten boter (als je gewone dadels gebruikt fijnmalen in een hakmolen met de rest van de ingrediënten).
Verdeel het deeg en de vulling in bolletjes. Druk een bolletje deeg uit tot een schijfje en neem een bolletje vulling. Maak hier een klein staafje van en leg die op het deeg. Vouw het deeg om de vulling en druk goed aan. Rol even heen en weer zodat heel de vulling bedekt is. Versier rondom met een Marokkaanse pincet.
Leg vervolgens de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
Bak ze op 175 graden voor zo’n 15 tot 20 minuten (als de onderkant lichtbruin is), maar de bovenkant nog wit). Zodra ze klaar zijn, laat je de dadelkoekjes compleet afkoelen en rol ze dan door de poedersuiker.
*Je kunt in sommige Marokkaanse winkels kant en klare dadelpasta kopen. Of je kan de dadelpasta vers maken als je gewone dadels gebruikt en fijnmalen in een hakmolen met de rest van de ingrediënten.
*Als je ze goed/luchtdicht verpakt en op kamertemperatuur houdt, blijven lang houdbaar!
Marokkaanse muntthee
Aantal personen: Voor 1 pot
Ingrediënten
- 1 bos munt
- 3 el gedroogde groene thee
- 3 eetlepels suiker
- Kokend water
Bereidingswijze
- Maak gebruik van een echte Marokkaanse theepot.
- Was de munt in ruim koud water en laat uitlekken.
- Schep de gedroogde groene thee in de theepot en giet er net zoveel kokend water bij tot de thee net onderstaat.
- Laat minimaal ±2 minuten staan.
- Giet het water weg, maar bewaar de groene thee in de theepot.
- Voeg de munt toe aan de groene thee in de theepot.
- Doe daar de suiker bij en overgiet met kokend water.
- Zet de theepot op een laag vuurtje en breng al roerend met een lepel aan de kook.
- Als de suiker is opgelost, is de thee klaar.
Serveren
- Giet 2 glazen vol met de thee en giet die weer terug in de theepot om er zeker van te zijn dat de muntthee goed gemengd is.
*Heerlijk bij Marokkaanse dadelkoekjes. 😉