Skip to main content

Gastblog: Watsu

Geschreven voor ...

ouders zorgpartners
19 juli 2024
2 vrouwen in het water die watsu therapie zijn aan het uitvoeren

Geen thema zo beladen als de do’s en don’ts in een zwangerschap. En eentje waar er vele meningen over zijn.

Zwangerschapsgerelateerde klachten als rugpijn, vermoeidheid, bekkenpijn, nausea, bandenpijn, … worden vaak omschreven als normaal. Maar betekent dit dan ook dat een mama dit zomaar moet accepteren en dragen? Verdragen? 9 maanden lang?

Als watsutherapeut probeer ik een (aanstaande) mama te zien in haar essentie: verwonderd over wat haar overkomt in het hier en nu. Ik luister naar wat haar tot bij mij brengt, waar ze zoekt, wat er in haar hart leeft, zonder er iets aan te veranderen. Het mag er zijn. Het water zal het dragen en faciliteert het loslaten.

De geschiedenis van hydrotherapie.

Hydrotherapie is een oude therapievorm die sterk geëvolueerd is doorheen de eeuwen. De oudste verwijzingen worden teruggevonden in diverse culturen. Hierbij werd water ingezet als behandeling voor ziektes, als reinigingsritueel of als ontspanning.

Ik denk hierbij aan de Egyptenaren, zij hadden reeds baden met oliën. De Romeinen zijn gekend om hun badhuizen (thermen) en de Griekse arts Hippocrates liet mensen baden in bronwater om ziektes te genezen.

Hydrotherapie vandaag is een verzamelnaam voor talloze technieken waarbij de heilzame werking van water wordt gebruikt in het kader van behandeling en gezondheid. Watsu is er eentje van.

Over watsu en wetenschap.

Watsu is een vorm van aquatisch lichaamswerk. Het is oorspronkelijk ontwikkeld door Harold Dull in Harbin Hot Springs, Californië, begin jaren ’80. Deze therapievorm combineert elementen van spierstretching, gewrichtsmobilisatie, massage, Shiatsu en dans uitgevoerd in lichaamswarm water van 34°C. De ontvanger wordt continu ondersteund door een therapeut: de cliënt drijft op de rug en wordt gedragen en ritmisch gewiegd, bewogen, gestretcht of gemasseerd.

Er wordt aangenomen dat elementen van Watsu, waaronder een zachte aanraking, op een stressverminderende manier werken. De gegronde en empathische houding van de therapeut stelt hem of haar in staat om een parasympatische toestand te betreden (lees: self-attachement) waarin de cliënt non-verbaal uitgenodigd en aangemoedigd wordt om mee te doen. Via ademwerk, tegelijkertijd met de onderdompeling in het water ervaren cliënten een lagere hartslag die op organische wijze een parasympathische status van ontspanning anticiperen en bevorderen. Er wordt een verminderde activiteit van de hypothalamus-hypofyse - bijnier-as gerapporteerd gepaard gaande met lagere plasmacortisolspiegels en verhoogde mentale en fysieke ontspanning.

"Toen ik zwanger werd was ik ontzettend enthousiast. Het was gelukt! Dit prachtige gevoel werd echter al snel overschaduwd door frustraties en pijn. Ik kreeg de ene klacht na de andere. Ik kon niet meer werken, gebruikte regelmatig een rolstoel en spendeerde het grootste deel van mijn dag al liggend. Echter kwam ik net op de juiste moment in contact met Watsu. Ik voelde me gewichtloos, genoot van iedere sessie en herleefde helemaal! Eindelijk werden enkele huishoudelijke taken terug haalbaar. Eindelijk kon ik ontspannen en slapen zonder pijn. Eindelijk kon ik ook genieten van mijn zwangerschap! Kortom, een ervaring dat iedere zwangere vrouw verdient !!!"

-Anouk-

Watsu is toepasbaar bij chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen, cerebrale parese…. Tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de transitie naar jong ouderschap wordt het veelal toegepast bij:

  • (aan de zwangerschap gerelateerde) lage rugklachten en bekkenpijn
  • Fysiek dyscomfort tgv zwangerschap (denk hierbij aan zwangerschapsmisselijkheid, bandenpijn, harde buiken, hoge bloeddruk, …)
  • Stuit-of dwarsligging (eventueel voorafgaand aan een uitwendige versie door je arts)
  • Chronische pijn door een onderliggende aandoening 
  • Bij stress (slaapproblemen, hyperventilatie, hoge spierspanning, hoofd-of nekpijn, tgv een fertiliteitstraject, works-lifebalance, …)
  • Als voorbereiding op de geboorte 
  • Bij angst, paniek, niet goed in je vel zitten, parentale burn-out, depressie, trauma, … (vaak ik combinatie met psychotherapie)

Het algemene gevoel van welzijn verbetert en de relatie van de moeder met haar ongeboren kind verdiept. Onze vroege levenservaringen vanaf de conceptie, de geboorte tot wie we zijn of kunnen zijn? Het wordt steeds meer duidelijk hoe deze indrukken een grotere invloed hebben op ons latere leven dan we eerder dachten.

Mijn wens

Ik gun elke aanstaande mama of moeder een moment van gedragen worden. Hiermee kan ze een veilige bedding creëren om haar kindje te ontvangen en dragen. De partner kan desgewenst aanwezig zijn tijdens de sessie. Voor een sessie ben je op vrijdagochtend tussen 9-12u bij me welkom in de welnessruimte van het Centrum Draag-Kracht, Kontichsesteenweg 44, te Aartselaar. Er is terugbetaling voorzien mits een voorschrift kinesitherapie.

Voor meer informatie kan je telefonisch terecht via gsm 0487/601 527 of via www.draag-kracht.be of www.blauwemaan.be