Skip to main content

Slaap nu maar

(alsjeblieft)
Door Karlien Dhont

Een boek voor ...

ouders
05 januari 2023
slaap nu maar

Saskia las het boek "Slaap nu maar (alsjebieft) van Karlien Dhont en schreef daar deze recensie over.

“Slaapt je baby al door?” Ik denk niet dat er één vraag meer gesteld wordt aan jonge ouders dan deze. Onze maatschappij lijkt hier zó veel belang aan te hechten dat we bijna collectief vergeten lijken te zijn dat baby’s nog geen slaappatroon hebben zoals volwassenen. En ja, de eerste maanden (of jaren) kunnen voor ouders heel vermoeiend zijn. Onderbroken nachten, maar ondertussen ook aan het werk, een huishouden dat moet blijven draaien, oudere kinderen die verzorgd moeten worden, eventueel ook al zorgen voor de eigen ouders die een dagje ouder worden,… Mijn bedenking is dan: moeten we niet eerder de maatschappij aanpakken, en de visie op wat prille ouders allemaal maar moeten kunnen dragen? In vele gevallen zonder ‘tribe’ zoals vroeger wel het geval was?

Ook dit boek legt de focus op het slapen van baby’s en kinderen. De auteur, Karlien Dhondt, is een kinderpsychiater en psychotherapeut. Ze bouwde een psychiatrisch slaapcentrum uit in Gent.

In het eerste deel kom je meer te weten over het belang van slaap en slaappatronen. Best interessant. Na een deeltje over de ontwikkeling van jonge kinderen, komt de auteur dan tot slaapproblemen- en stoornissen en wat je er volgens haar aan kan doen.

Ik ben het ermee eens dat er iets moet aangepakt worden als het kind een slaapstoornis vertoont (de baby vertoont dan overdag tekenen van oververmoeidheid) of als er een slaapprobleem is (dit wil zeggen dat het de ouders te veel wordt). Maar waarom dan niet kijken of er iets kan gedaan worden dat beiden, ouders én kind, ten goede komt? Zoals -ondertussen Vlaanderens bekendste-kinderpsychiater Binu Singh doet: zij kijkt naar de regulatie van de emoties die ontstaan bij de ouders door slaaptekort en frustratie, en naar de co-regulatie tussen ouders en kind. (wil je hier meer over lezen: google maar eens; dit al is een interessant artikel.)

Karlien Dhondt legt daarentegen de focus helemaal op het slapen van het kind. Zij stelt dan ook diverse slaaptrainingen voor, vanaf 6 maanden. Dit maakt dat dit boek en dit advies niet voor iedereen geschikt zal zijn, omdat er verschillende visies zijn over huilen, slapen en slaaptraining. Ook wij bij De Kraamvogel geloven dat het anders kan, en dat het laten huilen van baby’s en kinderen, ook gecontroleerd met haar 4-minutenregel, niet bevorderlijk is voor hun emotionele ontwikkeling. (meer hierover kan je bijvoorbeeld hier lezen)

Ik kan dus besluiten dat er interessante delen te lezen zijn in dit boek, maar dat ik mezelf meer voel neigen naar de visie van Binu Singh dan naar die van Karlien Dhondt.

Ben je iemand die liever luistert dan leest? Onze collega Veerle luisterde naar de Podcast van Boektopia, waarin Karlien Dhondt te gast was. 

Uitgeverij Pelckmans, 2022
ISBN 978-94-6401-073-2