Ritueel Leven
Hier in De Kraamvogel vinden we verwelkomen, afscheid nemen, vieren,… belangrijke momenten. Zowel privé als op het werk. Vaak zijn we zelf nog op zoek naar hoe we zo’n transitiemomenten waardevol vorm geven.
Dit kan dmv rituelen, die, zoals Anniek het zegt, ons doorheen levensfases gidsen van generatie op generatie. En nog: “Het woord ‘ritueel’ (…) verwijst naar een reeks handelingen met een speciale betekenis”. Anniek maakt in het eerste deel duidelijk dat rituelen verbinding kunnen creëren, veerkracht verhogen, kunnen helpen met aanvaarden van een situatie, troost en houvast bieden,…
Ze geeft de lezer inzicht in wat zij de acht onmisbare elementen vindt om van een ritueel te kunnen spreken, zoals o.a. een heldere intentie en een duidelijk begin en einde.
We kennen allemaal een aantal rituelen zoals bij een geboorte, huwelijk, een begrafenis. Maar ook andere levensgebeurtenissen kunnen gebaat zijn met een ritueel. In het boek lees je een heel aantal voorbeelden o.a. over het afscheid van een eigen zaak na een faillissement, het afscheid van een collega, het afsluiten van een bewogen jaar, een liefdesritueel maar ook een ritueel rond een scheiding, een babyblessing, het vieren van de eerste menstruatie van een jonge vrouw of het markeren van de menopauze,… De voorbeelden worden verteld door deelnemers, wat het meteen heel doorleefd maakt.
Verder in het boek krijg je nog advies over het vormgeven van een ritueel zodat je ook zelf aan de slag kan gaan. Anniek wijst er wel op dat het goed is als de begeleider van een ritueel het begrip Holding Space van Heather Plett kent, en het systemisch werk van Bert Hellinger. Laat dat nu net 2 auteurs zijn die De Kraamvogel genegen is.
Het is ook prachtig vormgegeven met heel mooie foto’s. Het is wel een groot (en zwaar) formaat dus geen bedlectuur 😉 Maar anders wel een aanrader voor wie geïnteresseerd in het wat, hoe en waarom van rituelen.