Skip to main content

Klaarwakker!

Voor uitgeslapen kinderen (en opgeluchte ouders)
Door Anoek D’Hoop en Lien Delamillieure

Een boek voor ...

ouders zorgpartners
18 juli 2024
Kaft boek Klaarwakker met oogjes van baby

We kregen het boek “Klaarwakker” van slaapexperten psycholoog Anoek D’Hoop en pedagoog Lien Delamillieure spontaan toegestuurd. Een boek dat op het eerste zicht fris uitgeslapen jonge kinderen belooft, een grote belofte.  

Het boek geeft heel wat wetenschappelijk onderbouwde informatie over slapen bij jonge kinderen. In het eerste deel “Slaapeducatie”  krijgt de lezer informatie over slaap bij jonge kinderen, vanuit een biologische en pedagogische invalshoek. Een flinke brok theorie die een ervaren lezer die dol is op theoretische kaders, wel zal kunnen bekoren. Handig zijn de samenvattingen op het einde van elk hoofdstukje.  

Verder vind je in het boek praktische inzichten over wat je wel en niet kan verwachten van je kind wat betreft slaap (rekening houdend met diens leeftijd). Er worden daarnaast ook heel wat mogelijkheden aangereikt om de slaap van je kind te optimaliseren op basis van 4 “slaappilaren”, zoals het bijhouden  van een slaaplogboek, de slaapomgeving aanpassen, technieken om de pasgeborene te slaap te leggen, routine, voeding, …  

Zo is er ook een stukje over inbakeren. Vanuit De Kraamvogel adviseren we eerder om inbakeren niet te doen op eigen houtje en steeds in samenspraak met de vroedvrouw. Deze laatste heb ik ook wel een stukje gemist in het boek, als het gaat over baby’s. De vroedvrouw kan voor de allerjongsten en diens ouders veel betekenen in het slaapverhaal. Er wordt ook kort ingegaan op verschillende slaapstoornissen. Een stukje waarvan ik twijfel of het thuishoort in een boek geschreven voor ouders. Elk kind en elke context is immers zo verschillend. Het lezen van de pathologie zonder meer, zou de onzekerheid net kunnen vergroten.   

Fijn is het normaliseren van normale babyslaap. Baby’s zijn immers niet gemaakt om door te slapen. Er zijn ook ervaringen van ouders verweven in de tekst. Dit zorgt voor herkenbaarheid en kan helpen om de eenzaamheid, die menig ouder ervaart tijdens de zoveelste wakkere nacht, te doorbreken. Ouders worden regelmatig doorheen het boek aangespoord om te doen wat voor hen werkt en goed voelt. Voorts worden er veel praktische tips aangereikt, wat ouders de mogelijkheid geeft om verschillende dingen uit te proberen. De keerzijde hiervan is dat de kans op frustratie over slaap toeneemt wanneer deze tips niet werken. 

Al bij al vind ik het een goed boek voor ouders die zich willen verdiepen in de biologische en pedagogische achtergrond van slaap bij jonge kinderen. Een theoretische achtergrond kan dan de nodige rust geven in tijden van slapeloze nachten.