Temperamentvolle kinderen
Het boek ‘Temperamentvolle kinderen’ bestaat al tien jaar, en dit jaar kwam er een nieuwe editie uit. Hoog tijd dat wij het dus ook eens onder de loep namen!
Eva Bronsveld omschrijft temperamentvolle kinderen als “intense, gevoelige en opmerkzame kinderen die een sterke eigen wil hebben”. Dat is best een brede definitie, waar heel wat kinderen in meer of mindere mate onder vallen. Gelukkig zijn de tips die Eva geeft eigenlijk voor àlle kinderen toepasbaar. De vele herkenbare voorbeelden waarmee het boek gevuld is maken dat je als ouder zelf wel aanvoelt welke tips voor jouw eigen kind meer of minder toepasbaar zijn.
Het boek vertrekt vanuit een mooie insteek: je kind is misschien wel heel anders dan je als ouder had verwacht of gehoopt. Dat beeld van het ‘imaginaire kind’ waar je misschien al jaren voordat je kinderen kreeg van droomde aanpassen vraagt tijd. Dit boek helpt je om eigenschappen van je kind waarmee je soms worstelt in een positiever licht te bekijken. Je kan een kind koppig noemen, maar ook vastberaden of doelgericht. Een kieskeurig kind heeft misschien net wel oog voor detail, en kan erg oplettend zijn.
“Je hebt geen invloed op het temperament waarmee je kind geboren wordt. (…) Dat jouw kind anders is dan andere kinderen is niet iets wat je je verbeeldt. Het komt ook niet door jouw manier van opvoeden dat hij opvliegender is, sneller van slag raakt of koppiger reageert als je hem iets vraagt. Dit zijn allemaal eigenschappen die wel degelijk aangeboren zijn. (…) Of zijn aangeboren eigenschappen zijn kracht worden of dat hij er juist veel last van gaat krijgen, wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop jij nu met hem omgaat.”
Er wordt aandacht besteed aan de behoeftes van temperamentvolle kinderen, dingen die temperamentvolle kinderen lastig vinden, hoe je kan samenwerken met je kind en hoe je kan omgaan met negatieve emoties van je kind. Ook heel wat concrete situaties komen aan bod: eten, slapen, het ochtendritueel, beeldschermen, op vakantie gaan…
Dat leest allemaal erg vlot, al wordt het bij momenten wel een erg uitgebreide opsomming van ‘situaties met bijhorende tips’. Het voordeel daarvan is dat het boek gemakkelijk in stukjes en beetjes te lezen is, en dat je snel op zoek kan gaan naar tips voor een specifieke situatie. Is het elke keer drama als de TV weer uit moet? Eet je kind nooit groenten? Is er bij bedtijd een hele strijd? Daarin voelt het voor mij soms wat veel als ‘als dit gebeurt, is dit de oplossing’, terwijl opvoeden altijd proberen en weer bijsturen is. Weet je niet goed waar te beginnen, dan biedt dit boek in elk geval heel wat fijne inspiratie. Ook de herkenbaarheid kan deugd doen: dat je niet de enige bent die botst op dingen die voor ouders in je omgeving heel gemakkelijk lijken te zijn.
Het is fijn dat er ook een uitgebreid deel is voorzien over hoe het is om ouder van een temperamentvol kind te zijn. Hoe ga je om met negatieve commentaar vanuit je omgeving? Hoe kan je jezelf reguleren op momenten dat je kind overvallen wordt door intense emoties?
Een bedenking die ik maakte tijdens het lezen van dit boek: Eva Bronsveld wordt benoemd als dé expert in temperamentvolle kinderen. Wat ik daarbij miste: vanuit welke achtergrond vult ze die expertenrol in, naast de ervaring met haar eigen kinderen? Op welke basis stelde zij de definitie van temperamentvolle kinderen op? Door welke andere experten werd ze geïnspireerd? Een bronvermelding of literatuurlijst had daarom wel fijn geweest.
Kosmos Uitgevers – ISBN 978 90 439 3325 4
Recensie door Paulien